Ett tips på snabblagad och hälsosam dessert är panacotta. Smakmöjligheterna är nästintill oändliga och om man vill kan man göra den helt osötad och mejerifri.
Panacotta, 4 portioner
Grundrecept:
5 dl ekologisk vispgrädde
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
Sötning motsvarande 0,5 dl strösocker exempelvis honung eller stevrix (kan uteslutas)
2,5 gelatinblad
Med yoghurt:
4 dl ekologisk vispgrädde
1 dl ekologisk turkisk yoghurt
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
Sötning motsvarande 0,5 dl strösocker exempelvis honung eller stevrix (kan uteslutas)
2 gelatinblad
Mejerifri:
5 dl kokosgrädde (garant har en bra i tetra)
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
Sötning motsvarande 0,5 dl strösocker exempelvis honung eller stevrix (kan uteslutas)
2,5 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Häll grädden i en kastrull tillsammans med sötningen och vaniljpulvret, låt sjuda i 5 minuter. Krama ur vattnet i gelatinbladen. Stäng av värmen och vispa ner gelatinbladen (och yoghurten). Fördela smeten i 4 formar/skålar/glas. Täck med plastfolie innan panacottan placeras i kylskåp ca 2 h.
Idag smaksatte jag 2 portioner med lakritspulver och serverade med några hallon och björnbär. Resterande 2 portioner blev naturella (endast vanilj) och serverades med rostade kokoschips.