Fänkålsgratäng är riktigt gott till både fisk och fläskkött. Vi brukar göra fänkålsgratäng till både lax och grillad karre.
Ta inte bort ”dillen” på fänkålen. Allt utom det ”träiga” passar i en gratäng.
Fänkålsgratäng, 2 portioner
1 liten ekologisk fänkål, delad i mindre bitar
1 liten ekologisk chalottenlök, grovhackad
1 liten ekologisk vitlöksklyfta, finhackad
0,5 dl ekologisk creme fraiche
0,5 dl ekologisk vispgrädde
Salt och peppar
1-2 dl riven ost
Dela fänkålen i två bitar och skär som ett V för att ta bort den ”träiga” delen. Dela respektive bit och skär sedan i mindre bitar. Koka fänkålen och chalottenlöken i ca 10 minuter, häll av vattnet och låt ånga av.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda den finhackade vitlöksklyftan, creme fraichen och grädden. Salta och peppra. Vänd ner fänkålen och chalottenlöken. Fördela osten överst. Grädda i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg.